4.4 C
София
петък, 9 декември, 2022

“Булгаргаз” се отметна: Вече иска скок на газа с повече от 6%

Окончателното увеличение на цената на природния газ от септември се очаква да бъде по-голямо от 5,95 процента.

Това каза изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева по време на откритото заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което се обсъжда заявление на дружеството от 11 август, с което беше поискано увеличение на цената за синьото гориво, по която държавната компания продава на крайни потребители, с почти 6 %.

За август КЕВР утвърди цена в размер на 297,89 лева за мегаватчас. В началото на август “Булгаргаз” предложи цена на природния газ за септември от 315,61 лева за мегаватчас.

Деница Златева посочи, че борсовият индекс, по който се определя цената на горивото, се е увеличил с близо 17 процента от датата на подаване на заявлението до момента. Тя добави, че в последните дни индексът нараства чувствително заради спиране на доставките по “Северен поток 1” поради ремотни дейности. Затова при отчитане на този ръст на индекса към 31 август се очаква окончателното увеличение на цената да бъде по-голямо от това в подаденото заявление.

При всички случаи това увеличение ще бъде по-малко от повишението на самия индекс, увери изпълнителният директор на “Булгаргаз”. На 1 септември сутринта ще бъде подадено актуализирано заявление.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини