Бунт срещу намалените часове в прогимназията

Директори, учители и родители са на бунт срещу новите учебни програми.

Според новите правила часовете трябва да продължават 5 минути по-малко в прогимназията, но за сметка на това учебното време трябва да се удължи с две седмици повече. Някои от учителите са съгласни с удължаването, ако това са часове за преговор. Синдикат „Образование“ е на мнение, че това ще отнеме от отпуска на преподавателите.

Директори  и учители смятат, че искането за нови часове срещу намаляване на предишните уроци от пет минути ще наложи допълнитен престой на децата по неудобните чинове.

„Някой попита ли психолози дали това е удобно за децата?“ Това пита шефът на 107-мо СУ Данко Калапиш. Според него повечето от учениците ще се измъчват на чиновете и няма да научат нищо ново. Освен това повечето от учебните часове ще повтарят едно и също, защото РЗИ се опитва само да си измие ръцете. „Децата ни уж според МОН учели най-много в Европа. Само да не поверяваме по колко часа математика и родан език“, казва Калапиш.

По този начин няма да има преподаване на нов материал. Тъй като не е ясно колко нови преподаватели ще са нужни за новите часове, не се знае и кога ще се обявят конкурси  техните места. На същото мнение е и директорът на  119 СУ Диян Стаматов. Той пише в профила си във фейсбук „Учим повече, но от същото“.

Четете още

Избор на редактора