Бурята Золтан вилня на север в Европа

В някои региони на Германия се очакват проливни дъждове и снеговалежи, след като бурята „Золтан“ опустоши големи части от Северна Европа вчера.

Властите предупреждават за големи наводнения в части от провинциите Долна Саксония, Хамбург, Саксония-Анхалт и Бавария. По данни на Германската метеорологична служба се очаква да падне отново сняг, който ще засегне района между провинция Тюрингия и горите в Бавария, намиращи се на височина над 600-800 метра над морското равнище.

Метеорологичната служба съобщи, че днес се очакват обилни снеговалежи в централната част на Рудните планини в Саксония. Има опасност от падане на дървета и отчупване на клони. Възможно е също така скрежът да засегне район, простиращ се от източните части на Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония до Западна Полша.

В резултат на продължителния дъжд на много места се очакват валежи от 60 до 90 милиметра в рамките на между 48 и 72 часа, по данни на метеорологичната служба. В някои региони се прогнозират и бури с валежи от 90 до 120 милиметра.

Вчера бурята „Золтан“ премина над Германия и предизвика значителни смущения в движението по пътищата и влаковете. В Долна Саксония имаше пътни инциденти, причинени от заледявания. Засегнати бяха също и Норвегия и Дания.

В Нидерландия и Белгия в резултат на паднали заради бурята дървета вчера загинаха най-малко двама души, а един беше ранен.

Четете още

Избор на редактора