4.1 C
София
петък, 9 декември, 2022

Бучковски: Русия стои зад антибългарските протести в Скопие

Зад антибългарската истерия в РС Македония – протестите и предложението за референдум за анулиране на Договора за приятелство с България – стои Русия, която от дълго време работи за дестабилизация на региона.

Няма връщане назад в българо-македонските отношения, с ваша помощ ще имплементираме Френското предложение и ще станем член на Европейския съюз. Това каза специално за БГНЕС бившият македонски премиер Владо Бучковски.

Владо Бучковски подчерта, че Москва няма интерес от стабилност в Западните Балкани. Той припомни, че България е изгонила в началото на лятото 70 руски дипломати и дипломатически персонал от посолството на РФ в София, РСМ също е изгонила няколко дипломата.

„Не е тайна, че Русия от дълго време работи за дестабилизирането на държавите от Западните Балкани“, подчерта бившият македонски премиер.

Той е убеден, че в РСМ са се хванали за това, което може да предизвика най-много емоции, а това са българо-македонските отношения.

„Зад протестите и зад желанието за провеждане на референдум има руско влияние. Рано или късно това ще стане много по-ясно“, подчерта Владо Бучковски, добавяйки, че „не само партията Левица е част от този сценарий“.

Той изрази задоволство, че България и РСМ са запазили добрите си отношения.

„Приятно съм изненадан, че и на официално ниво по времето, когато министър-председатели бяха и Кирил Петков, и Бойко Борисов, както и няколкото служебни правителства задържахме добрите отношения“, каза Бучковски, уточнявайки, че това е било много полезно особено след агресията на Русия срещу Украйна.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини