Българин сред задържаните за подготвян атентат в Белгия

Българин е сред задържаните за подготвян атентат в Белгия, съобщи АФП. Общо са задържани 7 души, сред които петима белгийски и един турски гражданин. Те са обвинени за участие в терористична група.

Петима от тях също така бяха обвинени в „подготовка на терористично престъпление“, каза прокурорът.

Все още не са разкрити повече подробности за потенциалните цели на тези атаки.

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено, че полицията в Белгия задържа осем души по време на антитерористични акции в цялата страна. Операциите бяха насочени към осуетяване на възможни атентати.

Федералната полиция на Антверпен извърши пет обиска в Мерксем, Боргерхаут, Деурн, Синт Янс-Моленбек и Ойпен тази нощ по искане на съдия-следовател. Прокуратурата съобщи, че са арестувани петима души, но не разкри повече подробности.

„Поне двама от замесените са заподозрени в планиране на терористична атака в Белгия. Целта на атаката все още не е определена“, посочиха от държавното обвинение.

Федералната полиция на Брюксел извърши акции в близките местности Завентем, Синт Янс-Моленбек и Схарбек и е задържала други трима души.

Арестите бяха извършени, тъй като заподозрените членове на групировка, извършила най-смъртоносните атаки в мирно време на белгийска земя преди седем години, са съдени в Белгия. Подсъдимите са изправени пред обвинения в убийство, опит за убийство и членство или участие в актовете на терористична група за нападенията в час пик на главното летище на Белгия и в метрото на 22 март 2016 г.

При атаките в Брюксел 32 души бяха убити, а около 900 бяха ранени.

Още по темата

Избор на редактора