Изгонихме попа шпионин от Руската църква

Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, съобщи ТАСС, позовавайки се на руското посолство в България.

Преди седмица той бе прогонен и от Скопие заради наличние на данни, че е руски шпионин.

Според ТАСС информацията, че архимандрит Васиан трябва да стяга куфарите, е дошла от руското посолство в България.

„Българските власти сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, се казва в цитираното от ТАСС изказване на руски дипломати.

В статията на руската агенция обаче се говори и за повече от един изгонен свещеник. Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова в четвъртък свещениците от Руската православна църква в София „са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес.“

„Те бяха качени в арестантска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата. След това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

Според Митрофанова това било „безпрецедентно събитие“ : „Църквата е отделена от държавата и не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност“

Преди седмица властите в Северна Македония изгониха трима руски дипломати и Васиан заради данни, че са руски шпиони. Свещеникът Васиан Змеев от пет години управлява руското подворие в българската столица, но преди година бе определен от руския патриарх Кирил да отговаря и за македонската църква.

От Държавната агенция „Национална сигурност“ съобщиха, че са наложени принудителни административни мерки „експулсиране“, „отнемане правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в България“ за период от 5 години на общо трима чужди граждани:

  • Н. З. – гражданин на Руската Федерация;
  • Е. П. – гражданин на Беларус;
  • В. Б. – гражданин на Беларус;

Мерките са наложени заради извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на  България.

Четете още

Избор на редактора