България и още 9 страни в алианс за ядрена енергия

Десет държави от Европейския съюз се съгласиха да създадат алианс за ядрена енергия, въпреки противопоставянето на Германия и Австрия относно това, че атомната енергия може да се счита за подходяща за заложените климатични цели, съобщава „Файненшъл таймс“.

Споразумението ще позволи да се споделят вериги на доставки и за обучения, както и да се подкрепят нови ядрени централи, като ядреният алианс е воден от Франция. Този алианс за ядрена енергия беше формиран по-рано във вторник в кулоарите на среща на министрите на енергията на ЕС в Стокхолм, посочва финансово издание.

Участващите държави членки са Франция, България, Нидерландия, Хърватия, Чехия, Финландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения, съобщава БНР.

„Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, както за генериране на електроенергия на базово натоварване, така и за сигурност на доставките“, се казва в съвместно изявление след срещата на десетте членки на ЕС.

Париж се стреми да събере подкрепа за добавяне на ядрената енергия в няколко части от енергийното законодателство в ЕС, което се обсъжда, включително директивата на блока за възобновяема енергия.

Директивата определя общите цели за това каква част от енергийния микс на ЕС трябва да идва от възобновяемата енергия през следващите години.

Франция иска ядрената ѝ индустрия да счита за част от „нисковъглеродните“ горива в противовес на желанията на Германия, Австрия и Люксембург, които са против това.

Още по темата

Избор на редактора