България на протест заради обезобразеното момиче

Национално шествие в подкрепа на малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора се провежда пред съдебните палати в София, Стара Загора и в още редица градове на страната.

Демонстрацията в София е под наслов „Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!“. Организатори са организацията колектив „Феминистки мобилизации“ и граждани, възмутени от насилието, но и от бездушното решение на Окръжния съд в Стара Загора.

Хората са с плакати „Нито една повече!“, „Насилието не е семейна ценност“, „Насилието над жени е над всички“, съобщава БНР.

Сред исканията са оставка на съдия Татяна Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора, която постанови, че момичето е с лека телесна повреда и пусна Георги Георгиев на свобода, въпреки че това е третата му подобно провинение.

Настоява се и за законови поправки, с които „интимен партньор“ да се третира наравно със съпруг, за да може жертвата да подлежи на защита според Закона за защита от домашно насилие.

Към момента е спряно движението на трамваи и автомобили между улиците „Алабин“ и площад „Света Неделя“.

Засега не се предвижда шествие, но организаторите на изключват да има такова. В зависимост от реакцията на институциите ще преценят дали ще имат и други акции и през следващите дни.

По-рано днес Районният съд в Стара Загора наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за сочения за извършител на деянието – 26-годишния охранител Георги Георгиев.

Четете още

Избор на редактора