България няма да екстрадира бившите граничари

България не може да екстрадира четиримата български граждани – бивши гранични полицаи, във връзка със случая със смъртта на турски гражданин през 2008 г.,при евентуална молба от Турция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция, съобщиха от прокуратурата.

Причината е, че подобна молба не би подлежала на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз.

От прокуратурата отбелязват, че след проведено разследване на инцидента от 2008 г. при който  в български териториални води е загинал турски гражданин, е установено, че четиримата гранични полицаи не са извършили престъпление. Заключението на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, потвърдено и от Военен съд-Сливен, е, че в случая няма извършено престъпление от страна на българските граждани.

Също така, към момента, по искане на турските власти за издирване с с „Червен бюлетин“ на Интерпол са обявени двама български граждани, за другите двама няма постъпила в прокуратурата официална информация, че се издирват.

От държавното обвинение отбелязват, че ще през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

БТА припомня, че при проверка на турски плавателен съд в българските териториални води на 17.04.2008 г. , в района на Резово, се стига до смъртта на турски гражданин. По случая има образувано дело в съда в гр. Къркларели, Република Турция, за съучастие в убийство. След случая много граждани излязоха в подкрепа на българските гранични полицаи.

Четете още

Избор на редактора