България e в траур. Прощаваме се с Неофит

България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх Неофит в храм-паметника „Свети Александър Невски“. Днес и утре са обявени за дни на траур от българското правителство.

Патриархът ни напусна на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Български граждани и духовници ще могат да му отдадат последна почит от 9.00 часа днес, 15 март в Патриаршеската катедрала.

Утре, събота от 9.30 часа ще бъде отслужена заупокойна Света Литургия от йерарсите на Българската православна църква, а след това ще има опело, което ще бъде оглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, който идва от Истанбул начело на голяма делегация.

С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от храм-паметника „Свети Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена.
Начело на Българската православна църквата вече е Варненският митрополит Йоан, тъй като е най-старшият архиерей от намаления състав на Синода. Едва след погребението на патриарха митрополитите трябва да изберат свой наместник-председател.

„Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият Синод трябва да се събере, за да се избере наместник-председател на Синода, който съвместно със Св. Синод да организира избора за нов български патриарх”, каза Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години. Новината бе потвърдена от Светия Синод късно вечерта на 13-ти март.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици имаме множество призиви за молитви за Неофит.

Четете още

Избор на редактора