Българка е сред жертвите на свлачището в Италия

Открити са телата на седем жертви на калното свлачище, което вчера заля градче на италианския остров Иския. Според италианското издание Il Mattino сред тях е 54-годишната Николинка Благова, която по-рано беше сред издирваните. Инцидентът стана ден след като българката получила мечтаното италианско гражданство.

Николинка дошла на остров Иския още като момиче. Тя пребивавала и работела тук още във времената, когато било трудно да срещнеш източноевропейски имигранти. Извършвала сезонна работа, работела в туризма от юни до септември. Трудела се в хотели във Форио и Лако Амено, работела и като сервитьорка в ресторанти.

Влюбила се не само в остров Иския, а и в един от жителите му – Винченцо Сенезе, с когото после споделила живота си. Той имал ресторанти на острова, но също и в Палма ди Майорка и Германия. Когато се пенсионирал, предложил на Нина да отидат в Германия. Тя приела, още повече, че двете й пораснали деца и внуците й живеели в България.

По-рано днес от МВнР съобщиха за БНТ, че са уведомени и консулството ни в Рим проверява случая. Очаква се и официална информация от италианските власти за самоличността на загиналите. Още хора са в неизвестност. Правителството обяви извънредно положение на острова, който се намира на 30 км от Неапол.

Ден след бедствието на остров Иския жителите на крайбрежното градче Казамичола Терме си спомнят с ужас преживяното през вчерашната сутрин.

Пороят от кална пръст и скални отломъци е тръгнал от склоновете на близката планина, погълнал е всичко по пътя си и е стигнал до морето. Бедствието не е без причини. Теренът на вулканичния остров е силно податлив на свлачища, а от години има незаконно строителство.

Стотина жители от района на свлачището бяха евакуирани вчера. Около двеста души от гражданска защита и силите на реда участват в спасителните работи и издирването на изчезнали хора, в което се включиха и водолази. Италианското правителство обяви извънредно положение на Иския за период от 12 месеца.

Отпусната е първоначална помощ от 2 милиона евро за спасителни работи и възстановяване. Казамичола Терме има постоянно население от около 8000 души и е известен балнеокурорт.

В града помнят земетресението през 2017 г., отнело живота на двама души. В края на 19 век градчето преживява много по-мощно земетресение и е напълно разрушено.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора

РЕКЛАМАspot_img