Български зет е кандидат за кмет на Лондон

Български зет е сред кандидатите за кмет на британската столица Лондон днес.

52-годишният Браян Роуз е американец. Кариерата му започва като банкер в САЩ, но през 2002 г. се мести в Лондон и прави свой информационен канал в интернет. В британската столица се запознава и със съпругата си Мариана Алексиева, съобщава 24 часа.

Браян Роуз участва в изборите за лондонски кмет и през 2021 г., но успя да събере само 1,2% подкрепа. Направените преди сегашния вот социологически проучвания също не му дават големи шансове – включен е в групата на кандидатите, които едва ли ще съберат 5% от гласовете.

Самият Роуз се възприема като противоречива личност, тъй като дава трибуна на конспиративни теории в онлайн телевизионния си канал London Real. Той обеща да построи 50 хил. нови жилища в столицата, ако бъде избран, и да пусне по улиците на града още 10 хил. полицаи.

Увеличаващата се престъпност в Лондон бе сред основните теми по време на предизборната кампания. В навечерието на вота бе извършено шокиращо нападение със самурайски меч, довело до смъртта на 14-годишно момче и раняването на четирима души, включително двама полицаи. Причините за него все още се изясняват.
Според анализатори обаче появилите се кадри на мъж, който обикаля по улиците и наръгва хора, може да променят електоралните нагласи.

„Причината, поради която реших да се кандидатирам за следващ кмет на Лондон е, защото обичам този град. Живея тук 21 години, това е моят дом, този град ми дава всичко – семейство, бизнес, цел в живота. Основната причина да кандидатствам за кмет е, че не мога да стоя настрана и да наблюдавам как сегашните политици водят към дъното града, който обичам. Аз имам бизнес от 30 години и никога не съм искал да се занимавам с политика, но сега ще ми се наложи, защото искам промяна. Искам да направя Лондон по-добър, защото ще живея остатъка от живота си тук, моите деца ще израснат тук и ще бъда погребан тук. Причините ми се различават от тези на останалите кандидати. Те се стремят към поста, защото правят кариера в политиката, принадлежат към политически партии. Аз съм независим кандидат с независим глас, който сам финансира кампанията си да направи този град едно по-добро място. Имам страхотна политика, невероятни идеи и не мога да бъда развълнуван повече от мисълта да променя Лондон за добро“, споделя Роуз.

Иначе проучванията сочат, че настоящият кмет на Лондон Садик Хан ще успее да запази поста си. Той е представител на опозиционната Лейбъристка партия и управлява британската столица от 2016 г.

Общо 13 души се състезават за кметското място. Те се борят за гласовете на около 6 млн. жители на Лондон с право на глас.

Четете още

Избор на редактора