Бягащите от Путин – най-много в Турция, най-вече IT специалисти

Стотици хиляди напуснаха Русия след началото на войната в Украйна. Станаха популярни като Good Russians (Добри руснаци). Това е най-голямата емигрантска вълна след разпада на СССР. За разлика от предишните вълни, тази е силно политизирана и има потенциал да се самоорганизира и формира алтернативни политически мрежи, чието съществуване е невъзможно в Русия. Подобен мащаб и профил на миграция ще има кошмарни последици за Кремъл.

Какво ги чака добрите руснаци – емигрантите, но и останалите в путинизираната си родина? Както и самата им путинизирана родина? На тези въпроси отговаря сериозното социологическо изследване на Маргарита Завадская – научен сътрудник във факултета по политически науки на Европейския университет в Санкт Петербург и изследовател в Университета на Хелзинки. Прогнозите са доста мрачни.

Екипът от социолози OK Russians прави няколко проучвания на руската емиграция и установява, че повечето от мигрантите са се заселили в Турция (24,9%), Грузия (23,4%), Армения (15,1%), Израел (2,8%). Най-популярните европейски страни са Сърбия (1,9%), Черна гора (1,7%), Естония (1,6%), Германия (1,6%) и Испания (1,5%).

Новите мигранти са образовани, политизирани, солидарни помежду си, поддържат връзка с Русия, имат характерните черти на средна класа. Над 50% от тях са свързани с IT индустрията, повечето говорят английски и други чужди езици. Без стотици хиляди хора с този профил федерацията на Кремъл не може да очаква добро бъдеще.

Изборът на държава за имиграция е до голяма степен случаен и според 58% от избягалите е зависел от наличието на билети и правилата за влизане и престой в страната.

В същото време: 43% възнамеряват да останат в тези страни, 18% смятат да се преместят в друга, 35% не са решили и – най-тревожната цифра – само 3% (!) планират да се върнат в Русия. От самолет се вижда, че Реджеп Ердоган се е запасил с компютърни специалисти за десетки години напред, а Путин ги е изгубил безвъзвратно.

Още през март Путин нарече напускащите „национални предатели“ и заяви, че руският народ „винаги ще може да различи истинските патриоти от изметта и предателите“, Емиграцията, по думите му, е „естественото и необходимо самопречистване на обществото“. Всъщност думите му са точно обратното на истината (знаете думата за обратно на истината), става ясно от социологията.

Това не означава, че всички „добри руснаци“ са напуснали, отбелязва Завадская. Тръгнаха онези, които имаха финансови и кариерни възможности. Делът на антивоенно настроените руснаци, останали в страната, е между 1/4 и 1/3 от населението. Така антивоенните руснаци вече са от двете страни на границата. Поддържането на солидарност и връзки между тях е ключова задача в настоящата ситуация, смята политоложката.

Много бегълци са били подложени на политически натиск, преди да напуснат: на работното място под формата на разговори и предупреждения, заплахи от проправителствени активисти, задържания и обиски. Половината са се страхували от преследване заради разпространение на информация за войната в Украйна в социалните мрежи. 20% са се страхували от военна мобилизация, 9% – от наказателни съдебни дела.

Повечето от новата вълна мигранти имат мрачна визия за близкото бъдеще: 72% смятат, че животът им ще стане много по-лош, 70% не вярват, че политическата ситуация в Русия ще се подобри, 72% се страхуват от дискриминация срещу себе си на чужда земя. Много от тях се усещат изгубени и депресирани. Те не чувстват моралното право да претендират за каквото и да било в приелите ги държави на фона на милионите бежанци от Украйна. Международните санкции ги засегнаха – те нямат достъп до спестяванията си и имат ограничения върху паричните преводи. Икономическите очаквания сред тях са доста песимистични: 30% няма да могат да издържат финансово семействата си през следващите месеци, около 50% очакват по-лоши условия на труд. Програмистите са по-уверени в бъдещето, а медицинските работници се чувстват най-уязвими.

Новата миграционна вълна обаче, въпреки нелеката си позиция, разполага с важни ресурси, които могат да бъдат полезни за антивоенното и демократично движение, вкарва доза оптимизъм Маргарита Завадская. Доколко ще се възползват емигрантите обаче, е въпрос на време и активност от тяхна страна.

Четете още

Избор на редактора