Валидираха пощенска марка за годишнина на Смирненски

Пощенско-филателно издание по случай 125 години от рождението на Христо Смирненски беше валидирано днес в сградата на Централната поща в София. То представлява пощенска марка с цена 0,75 ст. и специален пощенски печат.

Валидирането започна с поставянето на марката върху бял пощенски плик. След това Юлия Милушева, контрольор писмовен салон, сложи специалния печат. Така вече марката може да влезе в употреба и продажба, посочи тя.

Марката е ценна със самия печат, поясни още Милушева. Тя допълни, че специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Централна поща за три работни дни. След това ще бъде предаден за съхранение в маркохранилището на Министерството на транспорта и съобщенията.

На събитието присъства и 78-годишният дългогодишен колекционер на марки – филателистът Васил Видински. За БТА той каза, че има толкова много марки, че една цяла стая в дома му е изпълнена с тях. Опитвам се да ги преброя, като ги записвам в тетрадки, но не успявам, обясни Видински.

Той посочи, че важното за колекционерите е милезимът – бялото пространство около марките, на което е изписана повече информация за изданието.

Пощенско-филателното издание, посветено на Смирненски, е в тираж 7500 броя. Негов автор е художничката Капка Кънева.

В началото на декември се очаква да излезе и празничната коледна марка, добавиха служителите на „Българските пощи“. Те показаха и два албума с вече валидирани марки през тази година. Част от тях са посветени на значими личности като Добри Чинтулов, Васил Левски, Найден Геров и други.

Вчера беше валидарана и марката „50 години Национален исторически музей“.

Четете още

Избор на редактора