Община Варна търси ловец на змии. Назначава го на щат

Заради размножителния им период зачестяват сигналите за змии във Варна. Морската община е единствената в страната, която за поредна година търси да назначи човек, който да лови влечугите. Поради особеностите на професията кандидатите са малко.

Пролетта вече е тук и е време за разходка, но в парка трябва да се внимава за скрити в тревите влечуги. Затова община Варна търси змиеловец. Изискванията обаче са строги. „Първо, да не ги е страх от змии. Второто е да притежават разрешително за изключенията от биологичното развитие по Наредба 8 на Министерство на околната среда и водите, за да могат да разпознават и да знаят кои видове са защитени и кои видове не са защитени”, разкри Георги Георгиев, началник отдел „Дейности по защита на населението“ в община Варна, пред Нова телевизия.

В продължение на няколко години Боян Благоев е заемал тази длъжност. За него усещането да хванеш змия е несравнимо. „Усещането е тръпка, адреналин. Мен също ме е страх, но трябва да реагираш правилно. Реагираш правилно – нямаш проблеми. Не реагираш правилно – отиваш при доктора”, казва ловецът на змии. Сега обаче Боян е разколебан, защото заплащането му се струва ниско.

Докато бъде назначен човек на тази позиция, опасността остава, дори и ако змията не е отровна. „Същото нещо е като да се убодете на ръждясал пирон. Влечугите се хранят с плъхове, които знаем всички, че разнасят зарази. Има токсини по зъбите, които, след като ви захапе,  вероятността да отидете на доктор е същата като отровна-неотровна. Още повече, че много хора не са запознати каква змия ги е ухапала”, предупреждава Боян Благоев.

По Черноморието отровните змии, които можем да срещнем, са два вида – пепелянка и вдлъбнаточел смок. Боян дава и ценни съвети при близка среща с влечугото. „Самообладание, никакви пръчки. Не се гони животното. Всичките влечуги са защитени от конвенция, от закон. Нямате право да ги убивате”, казва змиеловецът.

Четете още

Избор на редактора