Вартоломей идва за опелото на Неофит в събота

Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9.00 ч. тялото на патриарха ще бъде изложено за поклонение в храм „Св. Александър Невски“, където ще бъде през целия ден. В съботния ден от 9.30 ч. ще започне и заупокойна Света литургия, която ще бъде отслужена от Светия синод на Българската православна църква, след като приключи и Светата литургия ще бъде извършено и опелото, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който ще пристигне със своята делегация от Истанбул. Това заяви западно- и средноевропейски митрополит Антоний в ефира на БНТ.

„Ще има и траурна процесия, при която от храм-паметника „Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще бъде извършена процесия с тялото на българския патриарх Неофит. След това, както и той е пожелал, ще бъде погребан до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма „Св. Неделя“, каза още той.

Антоний изтъкна, че патриарх Неофит винаги е учил своите ученици на любов към Бога.

„Дълбоко в себе си съм изпитвал голяма почит и любов пред Негово Светейшество. Той носи до последния си дъх кръста на родната ни църква, за да я съхрани единна. Той доказа, че може да бъде обединител“, обясни още митрополитът.

Четете още

Избор на редактора