Василев: Първият мандат е невъзможен

Няма да има правителство с първия мандат и с премиер Мария Габриел. Това обяви пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Той аргументира позицията си с това, че номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Габриел е обявила при президента Румен Радев проект на правителство, без да са приключили преговорите с ПП-ДБ.

„Най честното щеше да бъде да каже: „Не съм го съгласувала този състав на кабинет“ – когато камерите бях там, при президента – „но тъй като чувствам голяма отговорност съм решила да го внеса“. Това не е честно поведение към българските граждани със сигурност! Не е честно поведение към преговорния екип или към министрите, чиито имена тя обяви в ефир, каза Асен Василев пред Би Ти Ви.

По думите му с постъпката си Габриел е показала липса на лидерски качества, на възможност да запази хладнокръвие под голямо напрежение, както и липса на възможност да устои на натиск. Василев допълни, че канидидатът за премиер на ГЕРБ-СДС е зачеркнала първия мандат и сега трябва да се гледа вече към втория.

На въпрос дали ще се извини на Мария Габриел за това, че я нарече „красивото лице на мафията“ Василев отговори:

“ Ако Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които употребих, в лично качество, може и да се извиня, но в качеството си на кандидат за министър – председател мисля, че това, което тя направи, е абсолютно недопустимо“.

„За нас вариантът „Габриел“ да бъде ротационен премиер е зачеркнат завинаги. Ние сме в началото на напълно нови преговори в момента. Нека да спрем с шегите за това Борисов да бъде премиер в наш мандат за съставяне на правителство, допълни Василев. – Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България. Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория“.

В интервю за същата медия Деница Сачева от ГЕРБ заяви, че парламентарната група на партията ѝ няма да подкрепи кандидатурата на Асен Василев за финансов министир, ако се стигне до подобно гласуване.

Четете още

Избор на редактора