Василев: Скок на заплатите в МВР срещу реформа

Всяко искане за заплати води след себе си нови искания. Това заяви пред БНР министърът на финансите Асен Василев.

„През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, но без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно. Това обаче е преценка на депутатите“.
Финансовият министър коментира и искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера.
„Всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали тази политика трябва да се проведе. НС преценява. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право“.

В капиталовата програма има резерви, защото всички средства за завършващите европейски програми са заложени, без оглед дали проектите ще бъдат реално завършени, посочи Василев.

Има известни буфери в бюджета, но те не са толкова много, с колкото би било спокойно, обясни още той.

„Бюджетът е изпълним, но е трудно изпълним. Към края на май заварихме дефицит от 1.2 милиарда. Вече сме на излишък от 200 милиона. Приходните агенции заработиха в един по-ритмичен режим.

Ръст от 1.8 е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. Не се притеснявам за бюджетния дефицит от 3% към момента. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка“.

Финансовият министър не очаква БЕХ и ВМЗ – Сопот да останат без средства за модернизиране и развитие заради внасянето на дивидент.

„По последния тримесечен отчет в БЕХ има 2.4 млрд. – в дружеството майка и още около 3 милиарда в другите дружества. Допълнителният дивидент, който трябва да внесат, е 800 милиона. По никакъв начин не е застрашена инвестиционната програма.

За ВМЗ – Сопот има неразбиране. Ние взимаме 100% от дружествата, където държавното участие е 100%. Те си остават на 50% дивидент“

Финасовият министър обясни защо не са върнати старите данъчни ставки на ДДС, въпреки че ковид пандемията, заради която бяха въведени, приключи.

„Връщаме ДДС върху цената на газа, защото енергийната криза отмина. Останаха 3 ДДС ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има нагласа тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук все още не са се успокоили напълно пазарите. Третата е свързана с ресторантьорството, където има заявка за изсветляване на сектора, а 9-те процента помагат за това. Предвидили сме запазването й. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да плати сметката, ако не получи касов бон“

Този бюджет не затяга коланите, заяви Асен Василев.

„В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците“.

Четете още

Избор на редактора