Васил Терзиев се закле като кмет на София

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев положи клетва пред Столичния общински съвет на първото заседание на Съвета в мандат 2023-2027 година.

Заседанието беше открито от областния управител на София Вяра Тодева, която приветства избраните общински съветници и кметове с пожелание за успешен мандат и превръщането на София в модерна европейска столица. „Убедена съм, че за успеха на вашата работа основополагащи ще бъдат принципите на прозрачност, откритост и диалогичност“, заяви тя. По думите на Тодева местният парламент на най-голямата община в България може и трябва да бъде пример за приемането на решения с консенсус, за възхода на София и на нейните жители. Вярвам, че местната изпълнителна власт, в лицето на столичния кмет Васил Терзиев и неговия екип, може да бъде и ще бъде образец за честност, почтеност и грижа за хората, на които служи, отбеляза тя. В 21 век, в който идеите за умния град, за изкуствения интелект и за споделения свят се превръщат в реалност, повече от актуален е девизът „Расте, но не старее“, каза областният управител. Тодева призова кмета и общинските съветници никога да не забравят, че основната им грижа е всеки човек и неговият просперитет.

Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия, поздрави новоизбраните общински съветници и кметове, като им пожела да са здрави, да оправдаят доверието на гражданите. Тя изрази надежда да работят в полза на всички граждани, да вземат правилните решени и да загърбят политическите интереси и пристрастия. „Бъдете мъдри и приемайте с търпение предизвикателствата в ежедневната си работа“, каза Витанова и им пожела успешен мандат.

Витанова обяви за избрани кметът на Столичната община, кметовете на райони и тези на кметства. Тя припомни формациите, които имат представители в СОС. Това са ВМРО-БНД с един общински съветник, „Има такъв народ“ – трима, „Възраждане“ – осем, ГЕРБ-СДС – 14, ПП-ДБ – 23, „БСП за България“– 9, КОД – 3.

Районните кметове и общински съветници положиха клетва, че ще спазват Конституцията и законите на страната, и получиха своите удостоверения за избор.

Четирима се борят за поста – председател на Столичния общински съвет. Това са Борис Бонев от ПП-ДБ(СС), Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от “Възраждане” И Пламен Данаилов от ИТН. ГЕРБ обявиха, че няма да правят номинация.

В крайна сметка СОС не успя да си избере председател, въпреки че се проведоха два тура. На балотаж стигнаха Борис Бонев от ПП-ДБ (СС) и Диана Тонова от БСП.  Така в понеделник общинарите отново ще се съберат, за да опитат отново да си изберат шеф.

Четете още

Избор на редактора