5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

ВАС: Сделката между община Варна и Гергов за Пловдивския панаир е законна

Върховният административен съд окончателно обезсили постановеното от Административния съд – Варна, с което той отмени решенията на общинския съвет в морската столица за апортиране на акции на общината в “Международен панаир-Пловдив” в капитала на “Пълдин туринвест” АД на бизнесмена Георги Гергов.

Върховните магистрати приемат, че решението на първоинстанционния съд е недопустимо.

Решението за апортирането на акциите на Община Варна от “Международен панаир Пловдив” АД в “Пълдин туринвест” АД, основен собственик на панаира, бе взето на 10 декември 2021 г. от общинския съвет по предложение на кмета Иван Портних. Общинският съвет го прие с 28 гласа “за”, 15 “против” и 5 “въздържал се”. С това решение капиталът на “Пълдин туринвест” АД се увеличава с 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, които представляват 29 на сто от капитала на Международния панаир.

Дни преди общинският съвет да одобри сделката служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска от кмета на Варна Иван Портних да върне акциите на държавата, тъй като такова решение е взето през 2017 г. от общинския съвет.

Областният управител на Варна Марио Смърков оспори решенията на Общинския съвет за даването на акциите на Пловдивския панаир пред Административния съд Варна, който откри серия от нарушения при приемането на тези решения на общината и ги отмени. Сега обаче ВАС обезсилва решението му.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини