12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

ВАС потвърди отмяната на част от исканията за отстраняване на Иван Гешев

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила определение на тричленен състав от 16 май, с което частично беше отменено решение на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 4 април и изцяло без разглеждане беше оставено предложението на министъра на правосъдието за образуване на производство за действия и бездействия в периода преди встъпването в длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Решението е част от производството за старт на процедура по свалянето на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Върховните магистрати приемат, че определението на тричленния състав на ВАС, в обжалваната му част е правилно и законосъобразно, тъй като кореспондира с мотивите на решението. Съдебният състав анализира приложимите норми от Закона за съдебната власт с оглед описаната от Конституционния съд (КС) специфика на „стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители“ на двете върховни съдилища и главния прокурор.

В определението се посочва, че „съгласно мотивите на решението на КС председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор са административни ръководители, но и магистрати, поради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични норми на поведение. Същевременно организационно те заемат такава висока длъжност, която не позволява спрямо тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, валидни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на съдебната власт, се посочва в съобщението.

Провиненията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт, именно защото са извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители. Записаното в мотивите на КС, че се имат предвид провинения, извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители означава, че следва да са извършени в това им качество, информират от ВАС.

Определението бе обжалвано от министъра на правосъдието Надежда Йорданова в частта му, с която е отхвърлил като неоснователна жалбата на министъра на правосъдието против решенията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 4 април.

С това решение ВСС остави без разглеждане предложението на министъра на правосъдието в частта относно действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност „Главен прокурор на Република България“ на 18 декември 2019 г. по отношение на случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“, казуса „Жоси“, както и коментарите на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

Определението на ВАС по делото не подлежи на обжалване.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини