Ватикана ще разследва мистерията с Емануела Орланди

Светият престол започва разследване във връзка с изчезването на Емануела Орланди през 1983 г., предаде Франс прес, като се позова на пресцентъра на Ватикана.

Орланди, която по онова време е на 15 години и чийто баща работи тогава за Ватикана, изчезва след урок по музика в Рим на 22 юни 1983 г. За изчезването на момичето има много теории, нито една от които не е доказана.

Бивша любовница на „боса“ Енрико Де Педис, за когото се предполага, че е бил член едновременно на мафията и на масонската ложа P2, а също и че е бил част от финансовите кръгове на Ватикана, заяви, че той е отвлякъл Емануела Орланди и я е убил.

За да съберат информация по случая, италианските власти даже отвориха през 2012 г. гробницата на Де Педис, който беше един от ръководителите на римска престъпна организация, известна като „Банда дела Маляна“, и който бе убит при разчистване на сметки през 1990 г.

Според друга теория Орланди е била отвлечена, за да бъде издействано освобождаването на турчина Мехмет Али Агджа, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел Втори.

Агджа, който бе освободен през 2010 г., разпространи през 2019 г. отворено писмо, в което заяви, че Емануела Орланди е жива и че следите ѝ трябва да бъдат потърсени в архивите на ЦРУ.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора