Хайде на море! Плащаме с ваучери хотел и храна

Ваучерите за храна ще могат да се използват и за плащания в сферата на туризма. След като не им провървя да влязат в употреба при плащане на битови сметки, те ще получат ново приложение при плащане на туристически услуги. 13 туроператори вече са готови да се възползват от тази възможност, други хотелиери и ресторантьори също са проявили интерес. Уточнено бе обаче, че с тези ваучери не може да се заплаща консумация на алкохол.

„През следващите седмици ще започнем кампания за възможността ваучерите за храна да се използват и за туристически услуги сред потребителите и работодателите. 1,2 млрд. лв. се отделят за ваучери и една четвърт от тях, ако могат да бъдат използвани от хората за туристически услуги, то това ще бъде сериозна помощ за бранша“, обяви министър Проданов. След актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., ваучерите за храна могат да се използват и за заплащане на туристически услуги съгласно Закона за туризма. „Стремежът ни е да покажем, че има полза от ваучерите за българските туристи и бизнеса, за да бъдат включени и в следващия бюджет“, допълни министър Проданов.

Чрез ваучерите за храна вече може да се заплащат услуги съгласно Закона за туризма – настаняване, хранене и транспорт, здравни, спа и уелнес услуги, както и услуги, свързани с пътувания, развлечения, спорт и отдих, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, конгресни и делови прояви и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

Операторите на битови плащания – ток, парно и вода, отказаха да се възползват от ваучери, защото повечето от техните потребители плащат онлайн или на каси на изипей, където употребата им не е позволена.

Четете още

Избор на редактора