Вдигат заплатите на военните от 1 януари

„Всички парламентарни групи внасяме проект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите се изравняват със средната работна заплата за страната“.

Това съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

По думите му това е близо 30% нарастване на възнаграждението на военнослужещите.

По-рано министър Запрянов настоя за повишение на военните разходи до 2,5% от Брутния вътрешен продукт и за актуализация на заплащането на военнослужещите.

„Работим по стратегическия преглед за един комплексен социален пакет. Вече знаем, че в НАТО, и сега на Срещата на високо равнище, 2 процента ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерните техники, а няма да имаме личен състав. Това притеснява и политическото ръководство, и военното ръководство“, каза той.

Атанас Запрянов уточни, че въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, като политическо решение, но е на дневен ред като дискусия.

Четете още

Избор на редактора