Вейсал и Азизе: Над 80 г. заедно посрещат Байряма

Семейството столетници Вейсал и Азизе Джафер от кърджалийското село Горна крепост повече от 80 години посрещат заедно Байрам. Посрещат го и днес, в очакване на гости – на деца, внуци и правнуци.

Пред БТА Вейсал и Азизе разказват как започва тяхната житейска история. Той бил на 18, а тя – на 19. Запознават се случайно, в село Големанци, от където е родът на Вейсал. Харесали се и създали семейство.  Оттогава нито войната, нито неволите успяват да разделят, вече повече от 80 години.

За разковничето на разбирателството и успешния семеен живот споделят, че се крие в това да си казват истината, да си говорят, но не да се карат.

„И сега, повече от 80 години, ставаме и си лягаме с добра дума“, споделя Азизе.

Животът им минава в труд, който не пестят – на полето, с тютюна и царевицата, с животните. И на тези години Вейсал продължава да гледа две крави, но с малко помощ, споделя столетникът.

За рецептата за дълголетието двама съпрузи споделят, че не пият алкохол, но си имат традиция – всеки техен ден започва с чай и трахана (традиционно местно ястие), а след това излизат и сядат на двора. Не гледат телевизия, но слушат радио. „Пуснем го, седнем на люлката в двора и слушаме“, разказва Вейсал.

С Азизе споделят, че пенсиите не им стигат, но не се оплакват. Помагат им и младите, които също се грижат за тях.

Четете още

Избор на редактора