Великобритания забранява отглеждането на опасни кучета

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак ще забрани отглеждането на опасната порода кучета американско були, съобщава BBC.

Причината – „те са опасност за нашето общество“, заяви премиерът, след като две кучета разкъсаха мъж в графство Стафордшир.

Първото необходимо е дефинирането на породата, след което тя ще бъде официално забранена като опасна. Това ще се случи до края на 2023 година.

Мъжът е бил нападнат и разкъсан на централна улица в четвъртък следобед. Не е официално потвърдено, че става въпрос за същата порода, но Сунак твърди, че подозрението е, че става въпрос именно за американско були.

30-годишен мъж е арестуван за нападението. Той не е успял да овладее животните си.

Дебатът дали дадени породи кучета да бъдат забранени за отглеждане във Великобритания бе породен от нападение над 11-годишно момиче в Бирмингам.

Твърди се, че американското були произхожда от САЩ в края на 80-те години на миналия век, в резултат на кръстоска между американски питбул териери и американски стафордширски териери.

Създава се още по-мускулеста порода кучета, която има четири варианта: стандартен, джобен, класически и XL. Именно последният ще бъде забранен във Великобритания.

Четете още

Избор на редактора