Великобритания измества Украйна като домакин на „Евровизия“

Украйна няма да е домакин на песенния конкурс „Евровизия“ през 2023 г., въпреки че спечели тазгодишното издание в Торино в средата на май, съобщиха от Европейския съвет за радио и телевизия.

ЕСРТ започва разговори с BBC за домакинство на конкурса във Великобритания, тъй като техният представител се класира на второто място. Приоритет на организаторите ще бъде, победата на Украйна да бъде отразена подобаващо в съдържанието на програмата догодина.

Решението е взето след внимателен анализ и консултации с украинската обществена телевизия и трети страни. Заключението е, че предвид продължаващата война след руската инвазия, не могат да бъдат изпълнени гаранциите за сигурност, необходими за организиране и провеждане на конкурса.

„Евровизия“ е един от най-сложните телевизионни формати в света и подготовката трае цяла година.

Последното издание на песеннто състезание претърпя един от най-големите скандали в историята си – оказа се, че националните резултати на експертните журита на някои държави, определили победителите, са били манупулирани. Въпреки това победител остана Украйна, с оправданието на организаторите, че гласовете на феновете били по-важни от тези на специалистите.

Четете още

Избор на редактора