Веско Топалов: ФИДЕ признава, че е лъгала спонсори, медии и играчи

Международната шахматна федерация ФИДЕ се забърка в скандал, след като обяви, че Мачът за световната титла в Астана между Ян Непомняшчи и Дин Лирен ще определи 17-ият шампион на планетата. Вчера ekspresso.bg информира за безобразното решение, което всъщност не признава световните титли на четирима Веселин Топалов, Александър Халифман, Рустам Касимджанов и Руслан Пономарьов.

– Веско, ФИДЕ с лека ръка задраска световната ти титла, спечелена през 2005 г. в Сан Луис, Аржентина. Как гледаш на това скандално решение?

– Колко трябва да си тъп, за да признаеш, че в продължение на 10 и повече години си организирал фалшиви шампионати. Всичко това е посъдимо, защото една международна организация е лъгала не само шахматистите, но и спонсорите и медиите. И феновете, разбира се. Националните федерации са харчили пари за подготовка на кандидатите за световната титла, спонсорите са давали не малки суми  за сериозни наградни фондове, които се осигуряват за финалистите. И сега какво излиза, че всичко е било измама. Тогава нека ФИДЕ да са така добри и да върнат парите на спонсорите.

-Защо се получава така?

-Защото няма ясни критерии за определяне на световния шампион. Утре ФИДЕ могат да не признаят и победителя от мача в казахстанската столица Астана. Защото там не играе най-добрият шахматист в света.

Ако приемем, че ФИДЕ не признава титлите, спечелени в турнир или пък по системата нокаут, то тогава от списъка на шампионите трябва да бъде изваден и Михаил Ботвиник, който става първенец на планетата през 1948 г. в мач-турнир, в който участват още Василий Смислов, Паул Керес, Самуел Решевски и Макс Еве. Турнирът започва в Хага и завършва в Москва.

Кашата е пълна и за всичко това са виновни руснаците, които от години държат монопол в управлението на световния шах и си мислят, че всичко им е позволено.

-При жените също имаше шампионки, определени с нокаут системата.

-Да, по същата логика и нашата Антоанета Стефанова трябва да бъде задраскана от списъка.

-Кое е по-важно да си световен шампион или номер едно в ранглистата?

-Разбира се че световната титла е престижно постижение. Но не винаги световният шампион е и номер едно, тоест най-силния шахматист. Така ще се случи и с новия първенец на панетата, който ще бъде ясен до няколко дни. И двамата претенденти са далеч зад първия – Магнус Карлсен.

Когато аз станах световен шампион бях 27 седмици първи в ранглистата. Само Гари Каспаров, Анатолий Карпов, Магнус Карлсен и Боби Фишер имат по-добър от моя резултат.

Когато нямаше Ело, хората вярваха, че шампионът е най-добрият, но сега може шампионът да не е номер едно. За мен класификацията е по-важна. Никога не съм бил шампион на България, но съм бил най-добрият в страната си. А на индивидуалното европейско първенство не играят много от най-добрите. При жените години наред Юдит Полгар беше най-добра и никога не е била шампионка. Ако можете да го комбинирате е по-добре, но най-важното е да сте номер едно. Също така се чувствам по-горд, че съм бил първи в ранглистата, отколкото че съм спечелил Световното първенство. Трябва да защитаваш първото място всеки месец, а Световното първенство можеш да спечелиш дори ако си загубил всички други мачове. Ако трябва да избирам, бих избрал номер едно в ранглистата, въпреки че званието „световен шампион“ дава повече пари.

-Има ли някакво разумно решение, което да сложи ред в световния шахмат?

-Да. Просто президентът на ФИДЕ не трябва да бъде руснак. Следя малко межудународната обстановка, но като цяло съм против руския президент. Международната организация живее повече от 20 години с 90 процента руски пари. Някои от спонсорите на ФИДЕ са спонсори на войната. Не може да продължава така. Аз съм против руския президент, не съм за сегашния, който е откровен путинист.

Четете още

Избор на редактора