Вече има BgGPT, изкуствен интелект на български

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския универститет „Св. Климент Охридски“, представи днес BgGPT – първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект (ИИ) от последно поколение, създаден за българската държава, за потребителите, за публичните и частните организации.

В представянето участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на изследователския институт, както и представители на Швейцария.

GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. Като част от стратегията на INSAIT за създаване на отворен и публично достъпен изкуствен интелект в полза на обществото, BgGPT е специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други области. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметри, уточнява БТА.

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март на адреса: https://bggpt.ai. Междувременно потребителите ще могат да се регистрират за получаване на предварителен достъп, като той ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации, съобщиха от INSAIT.

Икономиките в света ще се разделят на такива, които използват изкуствен интелект, и такива, които не успяват. Това заяви премиерът Николай Денков, който присъства на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет – BgGPT.

Имаше специалисти, които казваха, че това, което се случва с развитието на големите модели, трябва да се сравнява с технологичните революции, като откриването на електричеството, посочи премиерът. През последните месеци виждаме, че съревнованието, базирано на развитие на модели с изкуствен интелект, е много силно и динамично, каза премиерът Денков.

Министър-председателят подчерта, че има и много страхове около тази технология, които най-вече са свързани с това ще губят ли хората част от своите работни места.

Намираме се на състезателната пътека. Какво ще бъде бъдещето на една държава, зависи колко добре ще усвои тези технологии и как ще ги приложи, смята премиерът Денков. Той припомни, че с бюджета на страната за настоящата година ще бъде подкрепено и развитието на изчислителен център, базиран на изкуствен интелект.

С BgGPT България става една от малкото държави в света, която има собствена GPT технология, която ще е достъпна за всички и ще е независеща от големите частни корпорации, каза проф. Мартин Вечев. Той подчерта, че чрез BgGPT България заявява, че може да създава технологии и изкуствен интелект на най-високо световно ниво, и да бъде технологичен лидер, а не само участник в технологичния процес или потребител на тези технологии.

Проф. Мартин Вечев показа как работи BgGPT, като му зададе математическа задача, попита го също как се прави таратор, както кога и от кого е основан Софийският университет, и с какви изпити се кандидатства за специалността „Журналистика“ в СУ, и какво може да се работи след завършването й. Проф. Вечев постави задача на BgGPT да напише и есе за приложенията на изкуствения интелект.

Моделът се подобрява непрекъснато и очакваме това да е най-добрият модел за български език в света, заяви проф. Мартин Вечев и отново подчерта, този модел ще е абсолютно достъпен и безплатен за цялото общество, защото институтът работи в полза на обществото и е част от Софийския университет.

Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев каза, че днес е знаменателен ден и се показва, че винаги зад такива големи усилия стои естественият интелект. Ние сме горди, че институтът е част от Софийския университет и той показва пътища, които извеждат страната ни във водещи позиции, подчерта ректорът.

Преди няколко месеца, още с първото ми посещение в INSAIT, видях новото лице на българската наука, което съчетава обществената и институционална подкрепа, и иновативността, жаждата за успех у младите учени на България, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той благодари на проф. Мартин Вечев и го нарече вдъхновител и лидер, който може да бъде пример за лидерството в съвременната наука.

Четете още

Избор на редактора