Взрив в трети склад на Гебрев. Този път край Карнобат

Склад с боеприпаси се взриви до Карнобат. Това наложи незабавна евакуация в райота на местността „Чобан дере“ край Карнобат. Обектът се оказа собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев и неговата компания за търговия с оръжия „Емко“.

„Към момента има само тлеене на определени огнища на мястото“, каза зам.-кметът на града Стефка Иванова.

Пожарната чака 2 дрона, които ще огледат мястото отгоре. Има технологично време, което трябва да мине, за да се влезе на място и да се направи оглед за щетите.

„Към 4 ч. сутринта е избухнал пожар с лек взрив преди това. Какво точно е станало – това е в компетенцията на разследващите органи. Съгласно правилата, по-рано от 24 часа никой няма достъп до мястото, където се е случило. Това са складове, в които се съхраняват боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост, на които не е решена съдбата – дали да бъдат унищожени или преработени“, каза за bTV Гебрев.

Фирмата е една от най-големите у нас и търгува с всякакво въоръжение и боеприпаси. Изнасяла е оръжие за почти всички горещи точки по света. А Емилиян Гебрев от години има проблем с официалните власти в Русия. 4 взрива в оръжейни заводи у нас от последните 10 г. са свързани с отравянето на Емилиян Гебрев и експлозиите във военни складове от 2014 г. в Чехия, обяви през април 2021 г. главният прокурор Иван Гешев.

Два от взривените складове в България, за които се търси руска връзка, са били именно на фирма „Емко“, собственост на Емилиян Гебрев.

Четете още

Избор на редактора