Виетнам избра висш полицай за президент

Националното събрание на Виетнам избра днес министъра на обществената сигурност То Лам за президент на страната, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

Това стана близо два месеца след като бившият президент Во Ван Тхъонг подаде оставка на фона на кампания за борба с корупцията. Лам бе избран за третия президент на Виетнам – страна, известна със стабилната си политика – за по-малко от 18 месеца, отбелязва ДПА.

Членовете на виетнамския парламент одобриха кандидатурата на То Лам с помощта на система за електронно гласуване.

Той получи подкрепата на 472 от участвалите в гласуването 473 от общо 499 депутати в Националното събрание. Веднага след гласуването То Лам положи клетва.

Президентът на практика е третият човек във властовата йерархия във Виетнам след ръководителя на управляващата комунистическа партия и премиера.

То Лам е поддръжник на твърдата политика към инакомислещите. След като той бе избран през 2016 г. министър на обществената сигурност, бяха задържани много активисти и блогъри, отбелязва ДПА.

Една година след назначаването му на министерския пост се предполага, че Агенцията за сигурност на Виетнам е отвлякла в Германия виетнамския бизнесмен Чин Сюан Тхан и го отвела във Виетнам. Случаят повлия сериозно на отношенията между между Германия и Виетнам, като германското правителство преустанови стратегическото си партньорство с азиатската страна.

Говорител на Националното събрание обяви в неделя пред журналисти, че То Лам ще остане министър на обществената сигурност и след като бъде избран за президент.

Изказването привлече широко внимание, тъй като според тълкувания виетнамската конституция не позволява един човек да бъде президент и министър едновременно. В крайна сметка То Лам беше освободен от министерския пост, преди да бъде избран за президент, предава БТА.

Четете още

Избор на редактора