Викат Боби Михайлов на килимчето в парламента

„На днешното заседание на Комисията за младежта и спорта в Народното събрание се реши по мое предложение идната седмица да привикаме президента на БФС – Борислав Михайлов и представители на МВР“. Това обяви заместник-председателката на ДСБ, депутатката Кристина Петкова  на профила си във Фейсбук.

В своя пост Петкова заявява, че искат да получат отговори на въпросите: Какви са причините за създадената ситуация с мача България – Унгария? Чия е била препоръката да се играе на друго място при затворени врата и без фенове?

Причина за това е скандалът около мача България – Унгария. Първоначално УЕФА препоръча двубоят да бъде изместен извън София и да остане без публика заради писмо от БФС и СДВР. Според полицията се готвели протести и били възможни ексцесии, което принуди централата да обяви за домакин все още строящия се стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Кметът на града, както и строителят на съоръжението обаче категорично отказаха двубоят да се проведе там заради продължаващите строително-монтажни дейности по козирката. Заради тях не може да се осигури безопасността на присъстващите на и около стадиона.

Самият президент на БФС Борислав Михайлов заплаши, че ако мачът не се проведе, УЕФА ще ни изключи и последиците биха били много сериозни за целия ни клубен футбол. От футболния съюз потърсиха и като пожарен вариант „Арена Арда“ в Кърджали. Кметът Ерол Мюмюн прие радушно идеята, но постави условие на трибуните да бъдат допуснати зрители. Оказа се, че освен това Кърджали не изпълнява условие на УЕФА градът да е разположен на до 90 километра от действащо летище.

Така, след близо 2 седмици перипетии и неясноти, в крайна сметка европейската футболна квалификация между България и Унгария ще се играе в четвъртък на Националния стадион „Васил Левски“, какъвто бе и първоначалният план.

Междувременно кметът на София Васил Терзиев разговаря с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) – главен комисар Любомир Коларов, за предстоящата футболната среща между отборите на България и Унгария. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

„Като кмет на София и като човек, който обича футбола, бих искал в София да се провеждат футболни срещи, на стадионите да има публика и в същото време да бъдат гарантирани сигурността и редът в нашия град. Протестите са знак, че в последните години футболът в България не се развива на нужното ниво и има нужда от промяна“, каза кметът на столицата.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението в района около Националния стадион „Васил Левски“. Столичният инспекторат, съвместно с организатора на футболната среща, ще извърши проверка за състоянието на обекта и зоната около стадиона преди и след провеждането на спортното събитие.

Във връзка с провеждането на футболната среща се въвежда и промяна в организацията на движение около Националния стадион „Васил Левски“.

От 08:00 ч. до 22:00 ч. на 16 ноември се забраняват престоят и паркирането на паркинга на моста пред Националния стадион „Васил Левски“,  както и на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ между бул. „Драган Цанков“ и ул. Ген Гурко“ от страната на Националния стадион, на ул. „Ген Гурко между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Любен Каравелов“.

От 13:00 ч. на 16 ноември 2023 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ (в участъка между бул. „Драган Цанков“ и пл. „Орлов мост“), по ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“, по бул. „Драган Цанков“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Пейо К. Яворов“.

Двубоят ще се играе на 16 ноември от 19:00 ч. при закрити врата на Националния стадион „Васил Левски“. По-рано от полицията съобщиха, че около 1600 полицейски служители ще се грижат за обществения ред преди, по време и след футболната среща.

 

Четете още

Избор на редактора