Мъгла обви златните кюлчета, Гешев мълчи като комунист на разпит

Два часа главният прокурор Иван Гешев беше в парламента, но мълча като комунист на разпит и не даде нито един отговор на въпросите по случая с експертизите за снимката с кюлчета и пачки от спалнята на експремиера Бойко Борисов.

С процедурни хватки и законови процедури от конституцията той отби отговорите  на всички конкретни въпроси, които му зададоха депутати от комисията по превенция и противодействие на корупцията в НС.

Гешев бе привикан в парламента днес, за да разясни изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Още в началото той заяви, че законите не му дават право да говори за досъдебни процедури и съобщи, че Здеховски се позовавал на информация, която е в интернет страниците на прокуратурата.  „Няма да подам оставка, защото се гордея с това, което направих“, заяви още Гешев на директен депутатски въпрос „Кога ще подадете оставка“. От обяснението му стана ясно, че не е разследващ прокурор по делото и не е необходимо да е запознат с всички досъдебни процедури.

Със същата хватка, главният прокурор отказа да отговори и на депутата от БСП Румен Гечев, дали е установен манипулатора на снимките.

„Ако снимките са манипулирани, значи  е извършено престъплениe и е злепоставен министър-председател на България. Това ме безпокои и искам да знам установено ли е кой го е направил? Не ме интересува името, а само има ли яснота?“, конкретизира въпроса си Гечев.

„Пачките и кюлчетата върху шкафчето не са монтаж, друг е въпросът дали някой ги е сложил, това по снимката не може да се установи”, каза пред депутатите от антикорупционната комисия журналистът Иван Бакалов, издател на електронното издание e-vestnik.bg, получило навремето от анонимен интернет адрес снимките. Според Бакалов, полицията не разполага с технически средства и експертиза за такъв вид разследвания. „Занесох им снимките на флашка, не можаха да ги прехвърлят, съмнявам се, че в МВР могат нещо да направят, много са проблематични в тази област”, каза още той. В отговор на депутатско питане, Бакалов заяви, че би предоставил имената на лица, които разполагат с техническа експертиза за такъв вид изследвания.

Четете още

Избор на редактора