Висши държавници с поклон пред делото на Неофит

„С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!“, написа във Facebook профила на Министерския съвет премиерът в оставка Николай Денков.
„С дълбока скръб прекланям глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава. Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!“, написа във Facebook президентът Румен Радев.
„Светъл път на душата на българския патриарх Неофит! Никога няма да забравя тези топли очи и мъдрите му слова!“, написа вицепрезидентът Илияна Йотова.
Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин! Поклон пред паметта му!, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!, написа Кирил Петков от ПП-ДБ.
„Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни. Дълбок поклон!“, написа Делян Пеевски в съобщение, разпространено от пресцентъра на ДПС.
„Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир!“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Преди малко почина патриарх Неофит. Бог да прости пастира на българския народ, и поклон пред паметта на един от стълбовете на православната ни вяра“, написа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Четете още

Избор на редактора