Вицепрезидентът на украинския шах се е самоубил?

Вицепрезидентът на украинската шахматна федерация Артьом Сачук най-вероятно се е самоубил. Тези подозрения споделя във Фейсбук украинският гросмайстор Игор Коваленко, който е поддържал редовно връзка с фронтовака.

Новината за смъртта на Сачук бе разпространена на 26 ноември. 38-годишният Артьом е кандидат за майстор на спорта по шах. Родом от Житомир. Преди началото на пълномащабната война той е работил в службата за реформи на кабинета на министрите и е имал собствен бизнес, преди това е ръководил Агенцията за регионално развитие на Житомирска област.

Но веднага щом руснаците открито нападнаха Украйна, Артьом незабавно се включи доброволец във въоръжените сили.

Според поста на Коваленко, в интернет се е появила информация, че Сачук се е застрелял, а преди това оставил бележка „“Нямам оплаквания срещу никого“.

„Още през лятото ми каза в лични разговори, че искат да го натопят и да го тикнат в затвора, защото предотвратява корупционните схеми в неговата военна част. Аз лично преминах обучение на полигон Яворовской и ще кажа, че това, което видях е достатъчно, за да разбера мащаба на кражбата“, пише Коваленко.

Според гросмайстора, Сачук е докаран до самоубийство. Той не изключва жена му и децата му да са били заплашвани.

Четете още

Избор на редактора