ВКС решава кой да поеме делото „Дебора“

Върховният касационен съд ще трябва да определи съдебен район, който да разгледа делото на нарязаната с макетно ножче Дебора Михайлова, съобщават от пресцентъра на Старозагорския окръжен съд.Причината е, че всички 17 съдии от Районния съд в Стара Загора са си направили отвод. Последният от тях го е направил днес по обед.

Един от основните мотиви за отказ е свързан с гарантиране на правото на честен и прозрачен процес от независим и безпристрастен съд. Част от съдиите се мотивират с факта, че са се произнесли за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Това им пречело да разгледат наказателното дело от общ характер заради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията.

Обвиняем по делото е 26-годишния Георги Георгиев. Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни м.г. с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 г. затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като я заставил с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев – че в периода от април до 25 юни м.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Четете още

Избор на редактора