Владиката на Варна ще управлява Сливенската митрополия

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще е временно управляващ на овдовялата Сливенска епархийска катедра след кончината на 9 януари на Сливенския митрополит Йоаникий.

Утре ще бъде Светата Божествена заупокойна литургия от 10:00 ч., а от 12:00 ч. ще бъде извършено и опелото в катедралния храм „Св. Димитър“ в Сливен. Това каза пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Свeтият синод на БПЦ-БП се събра днес на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото, и на погребението на починалия на 9 януари Сливенски митрополит Йоаникий. На заседанието трябваше да бъде определен и наместник на овдовелия епархийски престол.

На днешното извънредно заседание на Светия синод беше прочетено траурното известие от сливенския Епархийски съвет и беше определен за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, обясни пред журналистите, пред Синодалната палата, Старозагорският митрополит Киприан.

„В Устава се казва, че до три месеца трябва да бъде избран новият Светосливенски митрополит„, каза Старозагорският митрополит. На въпрос колко са кандидатите, митрополит Киприан отговори, че когато се събере на следващо заседание Светият синод, ще се определи и кандидатстката листа. Следващото редовно заседание на Светия синод е на 24 януари, каза митрополит Киприан.

Четете още

Избор на редактора