Нов председател на КЕВР – поне след 10 дни

Процедурата за избор на нов председател на КЕВР ще бъде задвижена веднага щом това е възможно. Самата процедура по избор може да отнеме от 7 до 10 дни. Това коментира пред Нова заместник-председателят на парламентарната група на ПП Владимир Тамбутов.

До възможност за такава процедура се стигна, след като в четвъртък КС реши, че досегашният председател на Комисията Станислав Тодоров е избран в нарушение на Конституцията.

„Задвижваме процедурата, но тя може да стартира след обнародването на решението на КС в държавен вестник. Очакваме това да се случи идният вторник и сме готови да свикаме извънредна комисия по енергетика, за да приемем правила за избор на председател на КЕВР”, разясни ситуацията Тамбутов.

Той предупреди, че ако се стигне до служебно правителство, а председател още не е избран, това ще ни постави в „патова ситуация”.

„КЕВР не може да заседава в намален състав. Наша обща отговорност е да стартираме процедурата”, добави депутатът.

Той каза още, че не са обсъждани имена за нов шеф, като няма притеснения Станислав Тодоров отново да е кандидат.

Депутатът от ПП обясни, че няма проблем с решенията на КЕВР за цените по времето, когато Тодоров е бил начело на комисията.

„Тези решения са били взимани единодушно. Едноличните решения, които като председател е взимал, могат да бъдат сезирани”, уточни  Владимир Тамбутов.

Относно доставките на газ, депутатът каза, че такива ще има по договора с Азербайджан.

„Договорът ни е за 1,5 млрд. В зависимост от температурите през зимата, консумацията е между 3 и 3,5 млрд. Трябва ни още. Затова Кирил Петков води тези преговори сега”, каза зам.-председателят на парламентарната група на ПП.

Той увери, че газ за парно ще има.

„Договореният газ ще се ползва приоритетно за домакинства, болници и обществени сгради. Бизнесът ще пострада, ако няма газ, не и домакинствата”, категоричен бе Владимир Тамбутов.

Относно прекратяването на меморандума с Gemcorp и обвиненията на опозицията, че това може да доведе до арбитраж и искане на неустойки, Тамбутов каза, че това категорично не е вярно.

„Няма неустойки, няма отговорност от страна на българската държава, нито от другите страни по договора”, заяви той.

Междувременно от БСП поискаха спешна среща с представители на ръководствата на преговарящите за мандата партии заради работата на КЕВР. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, цитирана от Нова.

„Допълнително напрежение и хаос е ад. Свиквам спешна среща между ръководствата на парламентарните групи на ПП, БСП, ДБ и ИТН – заяви Корнелия Нинова. – Решението на КС блокира работата на КЕВР. Това означава, че не можем да въведем понятието „енергийна бедност” и да дадем помощи. Това създава нов проблем около формирането на правителство”.

Председателят на БСП добави, че би било крайно неразумно тя да държи мандата четири седмици за решаване на проблема.

„Въпреки че Конституцията ни дава време, това би било неморално”, посочи Нинова.

Четете още

Избор на редактора