5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

ВМРО-ДПМНЕ иска закон за забрана на българските сдружения

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон, който ще забрани използването от гражданските сдружения в Северна Македония на имена на противоречиви личности. Това заяви заместник-председателят на партията Александър Николовски, предаде репортер на БГНЕС.

Новият закон тябва да се отнася и за вече регистрираните сдружения – в момента подобни дружества има в два града и е поискана регистрация за още едно.

“Ако имаме честно правителството нашият закон трябва да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание”, каза Николовски пред местната телевизия “Сител”. Според него, с новия закон няма да може да се изоплзват имена като “Цар Борис” или “Цар Фердинанд”. Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

“Тези сдружения не са финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финасист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции”, каза още той и призова властите да “сложат черен печат на Врабевски”.

Според Николовски България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. “България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане”.

БГНЕС припомня, че вчера Македонската православна църква канонизира като македонец големия български възрожденец Кирил Пейчинович. В съобщението за акта на Църквата Пейчинович бе представен като “македонски просветител”.

В същото време вицепремиерът Боян Маричич подкрепи призивите за промяна на законодателството по отношение на работата на гражданските сдружения и фондациите. “Инициативата за промяна на закона на опозицията заслужава да бъде обсъдена. Имаме информация, че депутатите от управляващото мнозинство са готови да подкрепят това нещо”, каза още Маричич пред “Канал 5” телевизия. Маричич съобщи, че правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на Северна Македония.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини