Внимавайте във вторник и сряда – опасни магнитни бури

Земята ще попадне в обсега на поредната магнитна буря в идните дни. Тя ще е от клас G2-G3, сочат данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), цитирани от Meteo Balkans.

Магнитната буря се очаква да премине по нашите географски ширини на 25 април около обед до сутринта на 26 април, сочат данните на Meteo Balkans.

Магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Специалисти от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали средно по сила изригване на Слънцето с голяма интензивност – M1.7 (R2) в рентгеновия диапазон в 17:25 UTC (21 април) в близост до слънчевото петно AR 3283 ч.

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Четете още

Избор на редактора