Вносители разкриват в ГДБОП схемите на „Капитан Андреево“

По случая на ГКПП „Капитан Андреево“ собственици на засегнати фирми вносители ще споделят информация в ГДБОП, защото 10 години са били принуждавани да плащат за услуги, които не са им предоставяни. Това обяви в предаването „Говори сега“ на БНТ зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

„Всъщност постоянно изличат нови данни. Оказва се, че казусът, развивал се там 10 години и струващ тези стотици милиони е много по-дълбок, отколкото изглежда. Всеки ден излизат нови данни за незаконни схеми – включително сигнали от турска страна. Фирми износители са били принуждавани да подписват нерегламентирани договори“, обясни той.

„През седмицата ВАС излезе с решение, което възстановява товаро-разтоварната дейност на частната фирма на границата. Тя беше отстранена от правителството на Кирил Петков с обвинения, че за 10 години България е загубила 1 милиард лева от това, че проверките на вноса и износа на храни са правени от частна компания. В момента „Евролаб“ са на границата – но в обхвата на дейността, която им е разрешена – т.нар. „лице, отговорно за товара“. Във всички останали форми за действие, на които си бяха свикнали през последните години – не са“, каза Христанов.

„Съдът настоява, че товаро-разтоварващата дейност, която е и най-доходоносна, е част от дейността на лицето, отговорно за товара. Доста внимателно изучаваме нормативните актове и в директивите трудно установяваме подобна връзка. Това поражда допълнителни въпроси, които изпращаме към съда за тълкуване и ако те не ни отговорят, ще се обърнем към Европейския съд“.

По думите му ако се изпълни сегашното решение на съда, се създава монополна структура, която не позволява на равнопоставени на „Евролаб“ лица като БАБХ да извършват същата дейност и това трябва да се предотврати. „И не само – има регистрирани множество фирми, получихме заявки от компании и вносители, които също казват, че сами искат да си разтоварват камионите. Това поражда доста оперативни затруднения – не е толкова лесно, колкото изглежда на хартия.“

Четете още

Избор на редактора