Военноморски екип обезвреди боеприпаса край Тюленово

Военноморски екип обезвреди боеприпаса, който беше открит край село Тюленово, община Шабла. Взривното устройство е било прикрепено към дрон, изплувал в района на пристан за лодки.

Сигналът е подаден снощи малко преди 22.00 часа, но екипът за обезвреждане е изпратен тази сутрин. Това направено с цел да бъде избегнат риск за сапьорите при една нощна акция, заяви министърът на отбраната на Тодор Тагарев.

Установено е че към дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас.

На място специалистите са преценили, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане, място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м.

Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност, съобщи БНР.

Кметът на Шабла Мариян Жечев призова държавните институции да организират по-често наблюдение, за да бъдат откривани подобни обекти навреме:

„Апелът ми е към Министерството на отбраната и към МВР в лицето на „Гранична полиция“, да се правят периодични обходи с хеликоптери, с дронове за евентуално констатиране на такива обекти във водата и тяхната утилизация навреме, защото по-сериозен инцидент би предизвикал един такъв невзривен боеприпас“.

Четете още

Избор на редактора