Войнишките заплати с 25% нагоре, офицерските – с 16

Войнишките заплати се увеличават с 25%, а офицерските (включително и генералските) с 16, съобщи военният министър в оставка Драгомир Заков по БиТиВи.

Министърът е подписал заповедта днес, като спазил обещанието си най-голямото увеличение да е за войниците. Заков е пуснал за обсъждане и наредбата, с която предлага да се вдигнат рязко квартирните за военните. За София той предложил парите за наеми да се вдигнат тройно, защото сега на военни от провинцията, които служат в София, им се налага да доплащат 200-300 лв за наем от джоба си.

„Десетилетия изпуснахме за модернизация, затова сега ще трябва да я правим скоростно“, каза също Заков. Според него най-важни сделките за вторите 8 бройки изтребители F-16 и 150-те бронирани машини за пехотата.

Заков обяви, че не е наясно дали войната в Украйна ще свърши скоро или ще се проточи, но е сигурно, че ще приключи с преговори. „Украйна е жертвата и затова трябва да се направи така, че тя да е в силната позиция в тези преговори“, заяви военният министър.

Четете още

Избор на редактора