Враца разпуска училищата утре заради очаквания ураган

По предложение на Кризисния щаб към Община Враца – 19 януари, четвъртък, ще е неучебен ден за учениците от 1 до 12 клас във Враца. Филиалите на детски градини в селата Бели извор, Чирен, Косталево, Нефела, кварталите “Бистрец” и “Кулата” също няма да функционират, заради проблеми с електрозахранването, казаха за БТА от Общината. Участие в Кризисния щаб взеха представители на „Пожарна безопасност“, Спешния медицински център, Областното пътно управление, Регионалното управление на образованието, ВиК, Българския Червен кръст, Районно управление на полицията, общинското предприятие БКC, звено „Инспекторат“ и експерти от местната администрация.

От Общината уточняват, че посещението на детски ясли и градини в града ще е по преценка на родителите. В рамките на деня ще бъдат преустановени и събития, които се провеждат на открито. Кметът Калин Каменов заяви, че основната цел е предпазването на гражданите от инциденти.

Причината за предприетите действия е обявения и за утре – 19 януари от Националния институт по метеорология и хидрология червен код за опасно време и ураганен вятър. Очакват се поривите на вятъра отново да достигнат до над 130 км/ч.

До момента само на денонощния телефон към Община Враца са подадени над 50 сигнала за щети, отделно гражданите подават сигнали и през социалните мрежи. На този етап вятърът е утихнал и времето се използва за оглед на инфраструктурата. Екипите на БКС, „Пожарна безопасност“ и Областно пътно управление продължават премахването на паднали и изкоренени дървета, както и отстраняването на щети по обществени сгради.

Община Враца апелира гражданите да се движат с повишено внимание, а при възможност да не излизат от домовете си. Сигнали могат да бъдат подавани денонощно на тел.: 0885 118 857.

Припомняме, че още в сутрешните часове Кризисният щаб обяви частично бедствено положение на територията на община Враца. Кварталите на областния град  „Бистрец“ и „Кулата“, както и селата Паволче, Челопек, Лютаджик и Бели извор останаха без ток. Към момента няма села изцяло без електрическо захранване, но екипите на „Електрохолд“ продължават отстраняването на аварии в отделни квартали.

РЕКЛАМАspot_img