Врачанският владика ще води литургията довечера

Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ днес от 23:30 часа на Велика събота, съобщиха от Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Днес е Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим свалили тялото Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, измолили военна стража, която поставили до гроба, а самия гроб запечатали.

За богослуженията сега за Великден ще бъде използван Благодатният огън, който беше донесен през миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим.

Заради напрегнатата обстановка в Израел Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България, припомня БТА.

За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията от КОВИД-19.

През 2022 г. Благодатният огън отново не беше донесен у нас от българска църковно-държавна делегация. Тогава от Светия синод заявиха, че това не може да се случи заради „неблагоприятни обстоятелства“. За богослуженията за Великден през 2022 г. беше използван Благодатният огън от 2021 г., който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“.

През 2023 г. Благодатният огън от Йерусалим беше донесен у нас на Велика събота от българска църковна делегация, която присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен или Свещен е огънят, който се запалва всяка година на Възкресение Христово в храма „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни вярват, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Спасителя за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Четете още

Избор на редактора