Забележително! Георги Господинов спечели „Букър“

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов спечели наградата „Букър“. Той си поделя отличието заедно с Анджела Родел, която преведе книгата на английски. Церемонията се проведе в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

Георги Господинов благодари на организаторите, на преводача Анджела Родел и на издателство „Жанет-45“, които издават книгата. Той нарече „Времеубежище“ едновременно „политическа и човешка книга“. Наградата беше връчена в навечерието на 24 май и Господинов използва случая, за да честити празника на всички българи.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител. Досега отличието са печелили автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

„Времеубежище“ е третият роман на Георги Господинов след „Естествен роман“ и „Физика на тъгата“. „Ню Йоркър“ и „Гардиън“ го обявиха за една от книгите на 2022 година, а „Таймс“ сравни българския автор с Джордж Оруел. Романът донесе на Господинов и първата награда „Премио Стрега Еуропео“, получена от писател от Източна Европа. След като влезе в краткия списък за „Букър“, „Времеубежище“ оглави и класацията на най-слушаните аудиокниги в България.

Заедно с Георги Господинов за наградата се бориха още Мариз Конде за „Евангелието според Новия завет“; Чун Мйънг Гуан за Whale („Кит“); Гауз за Standing Heavy, Гуадалупе Нетел за Still Born („Мъртвороден“) и Ева Балтазар за Boulder („Скала“).

Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят.

Четете още

Избор на редактора