Врзив уби 95 до гробницата на ирански генерал

Най-малко 95 души бяха убити от две бомбени експлозии близо до гроба на иранския генерал Касем Солеймани на четвъртата годишнина от убийството му от САЩ, съобщават държавните медии на Иран.

Държавната телевизия Ириб каза, че други 171 души са били ранени, когато експлозиите удариха процесия близо до джамията Сахеб ал-Заман в южния град Керман.

Той цитира думите на заместник-губернатора на Керман, че това е „терористична атака“.

Видео, разпространено онлайн, показва няколко тела на път, пише BBC.

Съобщава се, че стотици хора са вървели към гробницата в сряда като част от церемония в памет на генерал Солеймани, който беше убит при атака на американски дрон в съседен Ирак през 2020 г.

Солеймани беше смятан за най-влиятелната фигура в Иран след върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Като командир на подразделението за отвъдморски операции на Революционната гвардия, силите Кудс, той беше архитект на иранската политика в региона.

Той отговаряше за тайните мисии на силите Кудс и предоставянето на насоки, финансиране, оръжия, разузнаване и логистична подкрепа на съюзнически правителства и въоръжени групи, включително Хамас и Хизбула.

Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп, който нареди убийството през 2020 г., описа Солеймани като „терорист номер едно навсякъде по света“.

Четете още

Избор на редактора