ВСС даде старт на отстраняването на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) стартира процедурата за отстраняване на главния прокурор. За това гласуваха 14 „за“ и 4 бяха „против“. Заседанието по същество ще се гледа след 7 дни.

Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат на заседанието на ВСС днес, на което бяха обсъдени исканията за предсрочното му освобождаване от длъжност. Той доведе със себи си адвокат – Радостина Огнянова Константинова – Томова от Софийската адвокатска колегия.

По време на заседанието на съвета, на което трябва да се вземе решение дали има основание да разглеждат искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор заради тежко нарушаване на служебните задължения, освен отвод обвинител №1 поиска обсъждането да е закрито.

„Ще започна с искане на отвод на шестимата членове на ВСС, които са внесли искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор. В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС“, каза в началото Гешев.

Поисканото предсрочно освобождаване на Гешев беше внесено преди две седмици. Част от членовете на ВСС се усъмниха, че на шестимата членове е оказван политически натиск.

Заради това министърът на правосъдието Крум Зарков попита поименно всеки от подписалите се под искането оказван ли им е натиск, като всеки отговори отрицателно.

„Записът с разговора ни, който Гешев пусна пред медиите е манипулирн“, сподели Йордан Стоев. Той и още двама от поискалите освобождаването на Гешев, са получили призовки за разпит от Върховна касационна прокуратура.

С 13 гласа „против“ ВСС отхвърли изслушването на Борислав Сарафов и заместничките на Иван Гешев.

Сигналът беше, че главният прокурор е записал члена на съвета Йордан Стоев. Сигналът на Сарафов беше изпратен в съвета миналата седмица. Същият отиде и в прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора