Втори ден протести. „Тракия“ и „Хаинбоаз“ блокирани

Протестите на енергетиците и миньорите продължават и в събота, блокирайки основни пътища в цялата страна. Продължават блокадите по магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката (Хаинбоаз).

Правителството прие Плана за справедлив въглищен преход, като реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато бе и съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това протестиращите продължават действията си и предизвикват транспортен хаос в страната.

Блокирани са и двете платна на магистрала „Тракия“ в района на 208-ия километър край Стара Загора.

Протестиращите решиха блокадите да останат и през нощта въпреки ниските температури и отказаха да изпратят преговарящи с правителството, съобщи БНТ.

Хаинбоаз също остава на затворен. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили.

Протестиращите се заканват, че ще останат на своите позиции най-рано до понеделник.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“, съобщи БНР.

В събота правителството ще изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник.

До 31 декември всички държави – членки трябва да ги одобрят, в противен случай страната ни ще изгуби 3.5 млрд. лева, обясни премиерът Николай Денков.

Той увери, че централите ще могат да работят до 2038 година. Ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Четете още

Избор на редактора