Вулканът в Исландия излива лава в града, горят къщи

Къщи бяха подпалени в исландския град Гриндавик, след като наблизо се отвориха две вулканични пукнатини. Вулканът на полуостров Рейкянес изригна в ранните часове на неделя, изливайки лава в рибарския град, припомня BBC.

Изригването се оказва „най-лошият сценарий“ според един експерт, като цялото население на града е евакуирано. Защитите, изградени след изригване през декември, частично задържаха лавата, но някои бяха пробити.

Главният път към града е отцепен от потока лава.

Обръщайки се към нацията в предаване на живо в неделя вечерта, президентът на Исландия Гудни Йоханесон призова хората да „застанат заедно и да имат състрадание към онези, които не могат да бъдат в домовете си“.

Той каза, че се надява ситуацията да се успокои, но „всичко може да се случи“, предаде АФП.

Силни земетресения предшестваха декемврийското изригване във вулканичната система Сварценги. През следващите седмици около вулкана бяха построени стени, за да насочат разтопената скала далеч от Гриндавик, дом на около 4000 души.

Исландската метеорологична служба (IMO) каза, че бариерите са били пробити на някои места, което е позволило на лавата да достигне града, който след това е подпалил къщи и сгради.

Няма индикации за прекъсване на вътрешните или международните полети след изригването. Авиационният цветен код на IMO за полуостров Рейкянес беше оранжев в понеделник сутринта, което показва продължаващо изригване с „никакви или незначителни емисии на пепел“.

Полетите от близкото летище Кефлавик работят нормално.

Изригването в неделя е петото по протежение на полуостров Рейкянес от 2021 г. насам.

Исландия се намира над това, което е известно като Средноатлантическия хребет, границата между Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи – две от най-големите на планетата. Исландия има 33 активни вулканични системи.

Четете още

Избор на редактора